Hässlunda kyrka

FATTIGSTUGANS HISTORIA OCH ANNAN INTRESSANT LÄSNING

Vår Fattigstuga befinner sig i ”centrum” av gamla Hässlunda socken och kyrkbyn som troligen formades på 1200-talet. Vi är granne med kyrkan, vars äldsta delar härrör från den tiden. Absolut värt ett besök! Hässlunda kyrka kan man läsa om i Helsingborgs stadslexikon.
Tack vare avståndet till Helsingborg har den ursprungliga jordbruksbygden i stort sett kunnat bibehållas. Även de flesta av socknens vägar har kvar sina ursprungliga sträckningar. Det är dock inte bara medelåldern som lämnade sina spår. Boplatser från stenåldern är funna och från yngre järnåldern finns tre domarringar och resta stenar i socknen.

Hässlunda i Mörars socken i Helsingborg

Ortnamnet Hässlunda verkar vara en beskrivning av platsens natur. 1367-99 stavades det ‘Haslwnda’, 1471 ‘i Helundhe’. I stort sätt är det en sammansättning av ”hassle” och ”lund” (vilket betyder skogsdunge); alltså ”hasseldunge”.

Byn ligger centralt placerad i socknen med en väl samlad bebyggelse. 1800-talets skiftesreformer verkar därför inte ha påverkat i så hög grad. Ett klockareboställe ligger söder om kyrkan och ett kyrkoherdeboställe uppfördes 1864 lite i utkanten av bebyggelsen sydöst om kyrkan. Kyrkbyn har tre skolhus, uppförda under senare hälften av 1800-talet och början av 1900-talet. I byn fanns även ett fattighus. Detta övergick så småningom till att bli ett ålderdomshem som var i bruk långt in på 1900-talet.

Vill du nörda ned dig i vår bys gamla historia så finns det mer att läsa på Helsingborgs stads Natur- och Kulturmiljöprogram genom att ladda ned en pdf-fil.

I det dokumentets karta från 1815 finns inte vår byggnad med. Däremot lär den ha dykt upp på en senare beskrivning från 1850. Vi forskar vidare och kommer så småningom att berätta mer om vårt spännande hus och dess historia.

LIVET I ETT FATTIGHUS
Alla har vi väl sett ”kommandoran” i Astrid Lindgrens Emil-film och förfärat sig över hennes grymhet och de stackars hjonens fattigdom. En tragisk verklighet som många levde i. Vill du fördjupa dig i vår svenska fattigvård – läs mer, https://arkeologerna.com/bloggar/de-osynligas-kulturarv/livet-i-fattighuset/

Så fort som vi har fått fram vår fattighus historia fyller vi på med husets egna berättelse. Spännande!

Ring oss!